Sienipizza pääsee oikeuksiin valkoisella pohjalla

 



 Kaupallinen yhteistyö ESKIMO®

 
Sienipizza pääsee parhaiten oikeuksiinsa valkoisella pohjalla. Valkoinen pohja tarkoittaa sitä, että tomaattikastikkeen sijaan pohjakastikkeen virkaa toimittaa ranskankerma. Siitä vain pohjan päälle purkista ranskankermaa, mikäs sen yksinkertaisempaa. Rakastan kyllä maukasta ja perinteistä tomaattikastikkeellista pohjaa. Kastikkeita on tullut keiteltyä useampia litroja eli vaihtelu virkistää ja olisi hyvin vaikeaa kuvitella sieniä tomaattikastikkeelliselle pohjalle. Itse löysin metsästä suppilovahveroita muutaman kourallisen. Kermainen sienipasta tuorepastalla oli ensimmäinen ruokalaji, mutta toiseksi olin päättänyt heti tämän sienipizzan.

Pizzapohjan teen omalla suosikkiohjeellani, jossa pohja tekeytyy kylmässä, ja jaan mielelläni toistamiseen tämän erinomaisen pizzapohjan reseptin. Tässä on pohja, jolla saat kotiuunissasi ilman pizzauunia tai -kiveä oikein erinomaisen pohjan hyvällä sitkolla. Kaiken lisäksi tämä pohja on helppo ja nopea valmistaa (aktiivisessa vaiheessa ainakin), sillä liiallista vaivaamista on jopa suotavaa välttää.

Alla resepti pizzaan, joka maistuu aivan erinomaiselta syksyisenä iltana.


Paras pizzataikina (2 isoa pizzaa)

7 dl erikoisvehnäjauhoja
noin puolet 11 gramman kuivahiivapussista
3,5 dl kylmää vettä
2 rkl oliiviöljyä



Pinnalle (1 iso pizza kahdelle syöjälle)

kourallinen tai pari lempisieniäsi (esimerkiksi suppilovahveroita) 
1 marinoitu punasipuli *
pieni purkillinen ranskankermaa (150 g)
(buffalo)mozzarellapallo  (puolikas/kokonainen)
tuoretta timjamia

* marinoitu punasipuli: viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja laita kippoon tai laakeaan rasiaan. kaada päälle jonkin verran oliiviöljyä ja vähän vähemmän viinietikkaa. lisää joukkoon myös sokeria. laita jääkaappiin tekeytymään kun maku tuntuu sopivalta. voit valmistaa tämän jo edellisenä päivänä, mutta hyvältä maistuu myös parin tunnin päästä tai vaikka heti.


Valmista ensin marinoitu punasipuli sekä pizzapohja. Jos mahdollista, niin valmista pizzapohja jo edellisenä päivänä. Laitathan kipon päälle vielä kelmua tai muuta suojaa, sillä ilman sitä taikina voi kovettua eikä kuplia pääse samalla tavalla syntymään. Itse valmistan pohjaa aina tuplamäärän samana päivänä, jolloin ensimmäisen erän saatan käyttää jo heti samana päivänä vain lyhyellä kylmänostatuksella kun toinen osa jää odottamaan käyttöä.  Kylmänostatus jääkaapissa tekee hiivalle hyvää. Suosittelen kokeilemaan tätä tapaa jos et ole jo. Olen itse valmistanut pizzani muutamia vuosia tällä samalla tavalla. Käytän useimmiten myös vain erikoisvehnäjauhoja tipojauhojen (00) sijaan, sillä nekin toimivat hyvin. Kerran erehdyin käyttämään puolikarkeita, mutta niitä olenkin välttänyt sen jälkeen.

Paras pizzapohja mielestäni on ilmava. Veitsellä joutuu hieman haraamaan, mutta ei liikaa. Pohja ei saa myöskään olla liian rapea ja mitä vähemmän murusia pohjasta jää jälkeen sen parempi pohja on. Välillä on ollut yksilöllisiä eroja pizzoissa, mutta erehdyksistä on vain oppinut. Tietyt menetelmät toimivat paremmin kuin toiset. Yksi oleellinen osa kuitenkin on se, että jauhoja ei lisää liikaa.

Tee näin:

Sekoita yhteen vehnäjauhot ja osa kuivahiivapussista. Lisää sitten joukkoon kylmää vettä. Vaivaa kevyesti käsin kunnes taikina on lähes yhtenäinen pallo. Lisää lopuksi oliiviöljyä. Taikina on nyt kostea möykky ja sitä on huomattavan paljon helpompaa käsitelläkin kun se ei tartu sormiin. Jauhoja ei kuitenkaan tarvitse tai kannata lisäillä, sillä oliiviöljy pienellä vaivaamisella imeytyy kyllä. Kun taikina tuntuu sopivan kiinteältä ja vain hieman kostealta on aika laittaa se jääkaappiin tekeytymään. Tämän pizzan tein jo noin kahden tunnin jääkaappinostatuksella, mutta sain sen silti nostattamaan uunissakin ilmakuplia. Tästä pohjasta tuli juuri sellainen kuin pitikin.

Tee näin jääkaappinostatuksen jälkeen. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita samalla pelti aivan uunin pohjalle.

Kun pelti on ollut jonkin aikaa uunissa, ota varovasti se pois ja nosta sen päälle leivinpaperille kevyesti ohueksi kaulittu pohja. Käytä kaulimisessa apuna tarvittaessa kevyesti leivinpaperille ripoteltuja jauhoja. Itse käytän kaulimiseen puikulakaulinta. Toiset suosittelevat käsin venyttelyä ja taputtelua, mutta itse olen puikukakaulimella saanut erinomaista pizzaa.

Voitele reunat kevyesti oliiviöljyllä.

Levitä pohjalle reunoja välttäen ranskankermaa koko purkillinen tai hieman vähemmän.

Levitä sitten päälle puhdistetut ja kevyesti kuumalla ja kuivalla pannulla ryöpätyt suppilovahverot, marinoituja punasipulirenkaita ja puolikas tai kokonainen pallo mozzarellapalloa käsin revittynä.

Laita uunin alatasolle noin 10 minuutiksi. Tarkkailethan uunia. Pizzat toimivat välillä yksilöllisesti riippuen täytteiden määrästä ja pohjan paksuudesta. Reunoista useimmiten näkee kun pizza on sopiva. Voit kokeilla myös haarukalla miltä tuntuu. Suosittelen myös kääntämään peltiä paistamisen puolivälissä eli noin 5 minuutin jälkeen jos uunissasi ei ole kiertoilmatoimintoa. Näin pizza paistuu tasaisemmin.

Koristele valmis pizza tuoreilla yrteillä. Timjami sopii todella loistavasti sienipizzaan, mutta toisena hyvänä vaihtoehtona pitäisin rucolaa. Tai miksei persiljaa. Kokeile lempiyrtilläsi.

Jos kysyttävää jäi pizzan valmistamisesta, niin vastaan kommenttiisi mielelläni. :)

P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

-----------------------------


Olen tästä lähtien Eskimon ruokalähettiläänä vuoden loppuun asti. Eskimo ei vaikuta julkaisujeni sisältöön, ei edes resepteihin, eikä mielipiteisiini. Yhteistyö näkyy siinä, että käytän vapaavalintaisesti Eskimon tuotteita keittiössäni ja tulen muutaman kerran julkaisemaan Instagram-painotteisesti. 

Eskimo on kotimainen yritys, joka auttaa ruoanvalmistuksessa, leivonnassa ja säilömisessä. Eskimon useimmat tuotteet ovat kartonkia tai valkaisematonta paperia esimerkiksi leivinarkissa. Tämän leivinarkin voi jopa kompostoida eli se on 100 % biohajoava. Se ei sisällä fluori- eikä kloorikemikaaleja. Leivinarkit ja suodatinpussit sekä monet muut tuotteet on valmistettu Suomessa Raumalla. Okei, kaikki tuotteet eivät siis valmistu Suomessa ja okei, joissain harvoissa tuotepakkauksissa on myös vähän muovia. Mutta uskon, että huomio on kiinnitetty tähän ja painotus oikeanlaiseen kierrätykseen ainakin näkyy
ESKIMO®:n toiminnassa esimerkiksi selkeiden pakkausselosteiden muodossa.

Mietin, että jopa valkaisemattoman leivinarkin valinta on pieni ekoteko. Toki kestoleivinarkki on hyvä valinta sekin, mutta arkkirullaostoksilla kuten muissa ostoksissa valinnan voi kääntää siihen vähän parempaan valintaan. Jos käyttää kertakäyttöastiaa, niin valitsee esimerkiksi sen kaikkein kierrätettävimmän. Jos ostaa limsan pikaruokaravintolassa nautittavaksi, niin voisiko pyytää että saisi limun ilman turhaa muovikantta? Pienistä puroista syntyy kuitenkin aika paljon. 

Voisin löytää kehityskohteitani omastakin keittiöstä, mutta sepä se onkin kivaa! Ei tarvitse olla se täydellisin kuluttaja ollakseen silti vähän tietoinen siitä mitä käyttää ja saadakseen hyvää fiilistä. Hauskaa seurata yhteistyökumppanini matkaa yhä parempien keittiötuotteiden valmistamisessa. Aloitetaan näistä leivinarkeista, lähes jokaisen suomalaisen kodin suosikkituotteesta suodatinpussien ohella. Leivinarkki kuten suodatinpussi ovat kenties ne tylsimmät taustatekijät verrattuna esimerkiksi koristeellisiin muffinssivuokiin, mutta kuitenkin juuri niitä käytetään eniten joten kaikki kunnia näille arjen ja juhlan sankareille.

Kommentit

  1. Ihana helppo tehä.En vaivannut taikinaa nostatin seoksen pellillä hetken .Paistoin ja kyl tul rapsakka .Sipulit kruunas makuelämyksen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)